SUNGAI TAHAN JERANTUT

TENTANG SUNGAI TAHAN, DI JERANTUT PAHANG DARUL MAKMUR


Kalau dari tempat tinggi anda akan lihat air sungai tahan sangat clear.


.1. Di sini terletaknya Lata Berkoh Tempat untuk bermandi manda dan boleh piknik cuma kena jalan sikit .Pastikan tak  hujan lebat sebab air ia akan deras dan berbahaya , pastikan anda ikut arahan abg guide dan boatman.Lagipun air akan keroh jika hujan lebat.

3 hari 2 malam taman negara, pakej taman negara pahang darul makmur, activiy taman negara, taman negara packages
Permandanagn Sungai Tahan 

2. Untuk  ke lata berkoh anda akan menaiki  bot dan dari jeti Taman Negara dan ia mengambil lebih kurang 30-45 minit perjalanan.  Satu bot maksimum 4 orang sahaja.Sepanjang perjalanan anda akan lihat sungai yang mungkin anda tak dapat lihat ditempat lain.Dan anda mula berkata cantik giler sungai tahan ni macam dalam lukisan pulak. 

Sungai Tembeling , Pakej 3 Hari 2 Malam Taman Negara , Pakej 2 hari 1 malam taman negara pahang ,
Sungai Tahan Jerantut Pahang 

3. Musim air kering (biasa feb-okt) ( sebab hujan kurang ) tentang cuaca sekarang ni tak boleh nak ramal lagi. Mungkin kadang2 korang kena turun n tolak bot skali ngan botman! kalau x pun, kena jalan kaki atas batu ... Tapi waktu ni lah permandangan sangat cantik! Air cetek, jernih dan clear dan anda boleh terus nampak dasarnya.Ia sejuk dan segar disebabkan air mengalir dari gunung tahan. 


4.Air sungai gelap, kehitaman dan kalau dilihat ngan mata kasar, makin gelap air dia bermakna makin tempat tu makin dalam! Jangan sesekali cuba  nak terjun! lagipun korang tak tahu apa yang ada dalam air tu.  Dan kalau sungai  berbuih jangan nak mandi pulak yer. 

5. Dalam perjalanan menuju ke  Lata Berkoh, Anda akan  singgah di sintuari ikan kelah, Spesis paling berharga penghuni sungai buat masa ni! Dekat sini ada juat  'pallet' untuk diberi ikan makan.  jadi ia akan keluar dari celah celah batang kayu dalam sungai tu.Tapi awas anda tidak dibenarkan memamcing disini.

pakej taman negara pahang , malaysia , sungai tahan , sungai tembeling , pakej cuti malaysia, long beach perhentian , terengganu , perhentian kecil
Air Cetek Bolehlah Turun - Ikan kat sini gemuk yo!

ikan kelah , ungai tahan ,pakej cuti malaysia , pakej pulau malaysia , malaysia , national park pahang.
Ikan Kelah Sungai Tahan 

6. Antara penghuni sg ni termasuklah pelbagai spesis akuatik yg lain antaranya ikan tapah, ikan  sebarau, ikan toman,ikan  kerai ikan elawat, tenggalan dan pernah beberapa tahun dulu ada buat penggambaran River Monster boleh tengok  video shooting yang dibuat di sungai tahan tu.












7. Sungai ini dikawal ketat oleh Jabatan Perhilitan Taman Negara Pahang  dan tak boleh sesuka hati! Sekalipun  orag kampung! Hanya bot yang berdaftar dengan Persatuan Bot sahaja dibenarkan masuk dan membawa penumpang. Satu muatan bot dihadkan kepada 4 org penumpang sahaja. Tak bole lebih dari itu.


8. Point yang terakhir ialah anda mesti amik gambar dan jangan amik apa2  yang pasti tinggalkan tapak kaki anda sahaja bila balik nanti.  Anda dilarang mengambil khazanah hutan disini. Pastikan anda cuma mengambil gambar saje ok  ?  


Nak ke explore taman negara pahang? 
hubungi representative kami : 

ENSHAHDI 
+60169001228


11 ulasan:

  1. Pakej Taman Negara Pahang 2020 / 2021

    nks taman negara
    taman negara mutiara chalet
    pokok yang ada di taman negara

    chalet di taman negara pahang

    taman negara camping
    taman negara glamping
    taman negara canopy walk closed 2019
    perkampungan orang asli di taman negara pahang

    BalasPadam
    Balasan
    1. “Oo elah! Oo elah!” Pakej Percutian Taman Negara Pahang!

      Padam
    2. Untuk sampai kesini, anda perlu menaiki bot lebih kurang 45 minit dari jeti Taman Negara. Anda pasti kagum dengan kepakaran pemandu bot dan pengemudinya. Meredah celahan batuan dengan deruan enjin berkuasa kudanya, cetek dan dalam arus sungainya membuat denyut nadi penumpangnya bagai terhenti seketika!

      Anda dibawa menyelusuri sungai tahan yang menjanjikan keindahan cukup menarik dan sejuk mata memandang. Tapi harus diingat, anda pasti teruja dengan keindahannya dua kali ganda di kala musim kering ini!

      Padam
  2. Sungai Tahan Memang Terbaik!
    PAKEJ TAMAN NEGARA KUALA TAHAN PAHANG!

    BalasPadam
  3. Bagi pencinta alam, saat manis dan suasana seumpama ini sememangnya sangat ditunggu tunggu.. Dikala musim kering ini, ternyata anda bakal disajikan dengan pemandangan dan keindahan yang sangat mengasyikan.

    Deruan air sungai yang tak putus putus mengalir dengan kelibat ikan ikan berkejaran bermain dikejernihan airnya dengan dikeliling pepohon menghijau. Sesekali kedengaran sahutan haiwan penghuni rimba turut menghiasi landskap hutan tertua didunia ini.

    BalasPadam
  4. Satu kerugian besar jika anda tidak bersedia dengan lensa kamera anda! Anda mungkin terlepas saat saat manis ini.

    Antara lain, anda akan singgah di sintuari ikan kelah. Mandi manda sambil berenang berkejaran bersama antara spesis termahal ini. Satu pengalaman baru yang pastinya takkan anda lupakan sepanjang hayat.

    Waktu pagi hari dan disebelah petangnya menjadikan masa terbaik untuk melakukan aktiviti ini.


    BalasPadam
  5. Sungai Tahan - Taman Negara Kuala Tahan Pahang Darul Maknmur

    taman negara

    sungai tahan taman negara

    kuala tahan national park

    taman negara pahang

    kuala tahan resort

    gunung tahan

    fauna taman negara

    pahang national park

    BalasPadam
  6. Nature call! Such an amazing place to visit. The scenery of this national park was great and wonderful. Best experience to explore everything here.

    BalasPadam
  7. For people who love nature, peace calm, and Adventure please stay and explore Taman Negara.

    BalasPadam
  8. This is my absolute favorite spot in all of Malaysia. It's so calm and so peaceful. It's a place you can go to and literally relax without a care in the world. Be careful with the monkeys, they will snatch your things. As for the leaches what I did was put alcohol into a spritzer and they'd fall right off of you. I hope to return and stay for much longer. The huts and staff are super sweet.

    BalasPadam
  9. There is no clear water except water from river which has brown color cause of clay (that's about Temberling river area). We have been boiling it and using it for drinking and steel alive :) So be aware of mosquitoes (you can catch Dengue fewer) and leeches.Old jungles full of exotic sounds and wild animals, including lizards, monkeys, snakes, spiders, leeches (if you find a leech on yourself, put some salt on it, and it will immediately go away).

    BalasPadam

PAKEJ TAMAN NEGARA PAHANG 2022

 Anda mencari pakej percutian dan aktiviti di taman negara kuala tahan pahang ? Dapatkan pakej taman negara pahang untuk 2021 / 2022 bersama...