SUNGAI TAHAN TAMAN NEGARA

TENTANG SUNGAI TAHAN, DI JERANTUT PAHANG DARUL MAKMUR


Kalau dari tempat tinggi anda akan lihat air sungai tahan sangat clear.



Taman Negara Pahang , Pakej Taman Negara Malaysia
Sungai Tahan Taman Negara Pahang 

Taman Negara Malaysia , Pakej 3 hari 2 malam taman negara, Camping Taman Negara
Sungai Tahan Yang di Tengah2 tu.




.1. Di sini terletaknya Lata Berkoh Tempat untuk bermandi manda dan boleh piknik cuma kena jalan sikit .Pastikan tak  hujan lebat sebab air ia akan deras dan berbahaya , pastikan anda ikut arahan abg guide dan boatman.Lagipun air akan keroh jika hujan lebat.

3 hari 2 malam taman negara, pakej taman negara pahang darul makmur, activiy taman negara, taman negara packages
Permandanagn Sungai Tahan 

2. Untuk  ke lata berkoh anda akan menaiki  bot dan dari jeti Taman Negara dan ia mengambil lebih kurang 30-45 minit perjalanan.  Satu bot maksimum 4 orang sahaja.Sepanjang perjalanan anda akan lihat sungai yang mungkin anda tak dapat lihat ditempat lain.Dan anda mula berkata cantik giler sungai tahan ni macam dalam lukisan pulak. 

Sungai Tembeling , Pakej 3 Hari 2 Malam Taman Negara , Pakej 2 hari 1 malam taman negara pahang ,
Sungai Tahan Jerantut Pahang 

Sg Tahan, Taman Negara Pahang
Lebih kurang 45 minit menaiki bot dari jeti taman negara. Satu bot max 4 org sahaja.
Apa yg menariknya disini, suasananya nyaman dan cukup menyegarkan. Kiri kanan mmg pokok2 giant menghijau. Air jernih dan kehitaman jika tak hujan di hulu sungai.
Sesekali kelibat ikan ikan seperti toman, kelah, sebarau berkejaran mencari makan.

3. Musim air kering (biasa feb-okt) ( sebab hujan kurang ) tentang cuaca sekarang ni tak boleh nak ramal lagi. Mungkin kadang2 korang kena turun n tolak bot skali ngan botman! kalau x pun, kena jalan kaki atas batu ... Tapi waktu ni lah permandangan sangat cantik! Air cetek, jernih dan clear dan anda boleh terus nampak dasarnya.Ia sejuk dan segar disebabkan air mengalir dari gunung tahan. 


4.Air sungai gelap, kehitaman dan kalau dilihat ngan mata kasar, makin gelap air dia bermakna makin tempat tu makin dalam! Jangan sesekali cuba  nak terjun! lagipun korang tak tahu apa yang ada dalam air tu.  Dan kalau sungai  berbuih jangan nak mandi pulak yer. 

5. Dalam perjalanan menuju ke  Lata Berkoh, Anda akan  singgah di sintuari ikan kelah, Spesis paling berharga penghuni sungai buat masa ni! Dekat sini ada juat  'pallet' untuk diberi ikan makan.  jadi ia akan keluar dari celah celah batang kayu dalam sungai tu.Tapi awas anda tidak dibenarkan memamcing disini.

pakej taman negara pahang , malaysia , sungai tahan , sungai tembeling , pakej cuti malaysia, long beach perhentian , terengganu , perhentian kecil
Air Cetek Bolehlah Turun - Ikan kat sini gemuk yo!

ikan kelah , ungai tahan ,pakej cuti malaysia , pakej pulau malaysia , malaysia , national park pahang.
Ikan Kelah Sungai Tahan 

6. Antara penghuni sg ni termasuklah pelbagai spesis akuatik yg lain antaranya ikan tapah, ikan  sebarau, ikan toman,ikan  kerai ikan elawat, tenggalan dan pernah beberapa tahun dulu ada buat penggambaran River Monster boleh tengok  video shooting yang dibuat di sungai tahan tu.













7. Sungai ini dikawal ketat oleh Jabatan Perhilitan Taman Negara Pahang  dan tak boleh sesuka hati! Sekalipun  orag kampung! Hanya bot yang berdaftar dengan Persatuan Bot sahaja dibenarkan masuk dan membawa penumpang. Satu muatan bot dihadkan kepada 4 org penumpang sahaja. Tak bole lebih dari itu.


8. Point yang terakhir ialah anda mesti amik gambar dan jangan amik apa2  yang pasti tinggalkan tapak kaki anda sahaja bila balik nanti.  Anda dilarang mengambil khazanah hutan disini. Pastikan anda cuma mengambil gambar saje ok  ?  


Nak ke explore taman negara pahang? 







hubungi representative kami : 

ENSHAHDI 
+60169001228


Tiada ulasan:

Catat Komen

Pakej 3 hari 2 malam ke Taman Negara Pahang 2021

 Pakej 3 hari 2 malam ke Taman Negara Pahang 2021  Pakej 3 hari 2 malam ke Taman Negara Pahang 2021 Nak berehat dan nikmati keindahan  di Ta...